Restauracja Podwale 25 - Piwna Kompania

Galangal większy pochodzi z Jawy. Jest on powszechnie stosowany w Indonezji i Malezji jako przyprawa. Odmiana Lesser galangal pochodzi z Chin, rośnie głównie na południowo-wschodnim wybrzeżu. Jest też uprawiany w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Chociaż dziś rzadko używany jest w Europie, obie odmiany tej przyprawy były wcześniej importowane i miały zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie.

Czosnek niedźwiedzi, rosnący dziko na bagnach i mokradłach Europy Środkowej, jest często stosowany w kuchniach lokalnych. W Niemczech i prawdopodobnie w innych częściach Europy Środkowej, popularność czosnku niedźwiedziego istotnie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Czosnek niedźwiedzi powinno się stosować w surowej postaci, mieszając z gorącym jedzeniem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, większość charakterystycznego smaku jest marnowana - ulatniając się wypełnia kuchnię, nie jedzenie.
--
http://www.przyprawowy.pl/czosnek-niedzwiedzi.html

Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Można ją napotkać dziko rosnącą w Egipcie i Sudanie oraz na angielskich polach. Wspomniana jest w Biblii w Księdze Wyjścia i w Księdze Liczb, gdzie kolor "manny" porównany jest właśnie z kolendrą. Obecnie nasiona produkowane są w Rosji, w Indiach, w Ameryce Południowej, Afryce Północnej – zwłaszcza w Maroku, a także w Holandii. Do Wielkiej Brytanii sprowadzona została przez Rzymian, którzy używali jej w kuchni i w medycynie. Powszechne stosowanie kolendry znane było w kuchni angielskiej aż do renesansu, kiedy to pojawiły się nowe, egzotyczne przyprawy
--
Więcej informacji znajdziecie tutaj:
http://www.przyprawowy.pl/kolendra.html